News 

> Holland’s True Innovators

Holland’s True Innovators

Our Rotterdam based partner Spark design & innovation has been featured in the latest issue of Dutch design magazine DUDE!

Quoting Robert Barnhoorn on Yard 9: “Spark werkt zelf regelmatig in opdracht van buitenlandse opdrachtgevers, maar maakt ook deel uit van een recent opgezet consortium van zes Nederlandse bureaus die in het buitenland samen naar buiten treden onder de naam Yard 9. De zes bureaus zijn Holland Processing, MVAVD, npk design, Reframing Studio, Vander Veer Designers en Spark.

Barnhoorn: ‘Met elkaar hebben we een omvang vergelijkbaar met internationale bureaus als frog of Ideo. Samen hebben we 120 ontwerpers in dienst en vestigingen in vijf landen. Als je alle portfolio’s bij elkaar zet dan is dat best indrukwekkend. We richten ons als eerste op Turkije. Dat is een lastige markt, maar erzijn dingen aan het ontstaan. Voor ons is het vooral interessant dat we op deze manier van elkaar kunnen leren. En dat gebeurt ook. In het buitenland trekken we samen op. Dan spreek je elkaar en vanzelf wissel je een heleboel ervaringen en informatie uit. Dat is heel inspirerend.

Deze samenwerking bestaat nu tweeëneenhalf jaar en we zijn nog steeds bij elkaar. Dat kan alleen als je min of meer dezelfde persoonlijkheden hebt en dezelfde waarden hanteert. Maar het allerbelangrijkste is dat je elkaar binnen zo’nsamenwerking iets gunt. Daarbuiten kom je elkaar natuurlijk gewoon weer tegen in competities.”